ČETIRI UKRAJINSKE TERITORIJE PRIPOJENE RUSIJI: Vladimir Putin potpisao federalne ustavne zakone EU SPREMILA NOVI PAKET SANKCIJA

08:55

05.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: WION

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije. Očekuje se da EU postigne dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija.

Državna duma i Savet Federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, prethodno su ratifikovali dokumente o prijemu Luganske i Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske Oblasti u sastav Rusije.

OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.

Od svog poslednjeg izveštaja u julu, posmatrači UN prijavili su dramatičnu eskalaciju rata u Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA).

Novi izveštaj sadrži dokumentaciju o masovnom uništenju civilne infrastrukture i ubijenim civilima u ruskim napadima na naseljene oblasti, ali Rusija demantuje napade na civile, navodi VOA.

Posmatrači UN kažu da stižu novi izveštaji o mučenju i lošem tretmanu građana, nestanku civila i ratnih zarobljenika, uz napomenu da bi neka kršenja ljudskih prava mogla biti tretirana kao ratni zločini, dodaje Glas Amerike.

RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.