Vučić: Pred nama najteži period, teži od onog iz devedesetih! Strah me je veći nego ikada od onoga što se pred Srbijom nalazi

13:00

04.10.2022

Podeli vest:

printscreen/AV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pred Srbijom „teži period, teži od onog iz 90-ih godina”.

Vučić je na predstavljanju kompleta knjiga „Sabrana dela Milorada Ekmečića” u Beogradu kazao da je zabrinut zbog globalne situacije izazvane ratom u Ukrajini.

„Strah me je veći nego ikada od onoga što se pred Srbijom nalazi”, rekao je Vučić.

„Videćete i sami ko će se kako držati, ponašati i ko će sa koliko hrabrosti i odvažnosti u tom procesu učestvovati. Sve to, ma kakve odluke sam doneo ili smo doneli, neće promeniti činjenicu da me je strah veše nego ikada šta se pred Srbijom nalazi“, poručio je Vučić

Predsednik je rekao da je Ekmečić mnogo godina pre smrti predvideo sva današnja dešavanja, i sukob u Ukrajini i globalnu ekonomsku krizu.

– Svoje rodoljublje je zasnovao ne na mržnji, nego na neiscrpnom prikupljanju istorijske građe. U amanet nam je ostavio želju da ne ratujemo. Život Ekmečića kretao se „između klanja i oranja“. U njegovoj porodici je 78 prebilovačkih mučenika, među njima i otac Ilija.

 

Predsednik je istakao da je Ekmečić i nosilac Ordena Svetog Save.

On je citirao i Kusturicu, koji Ekmečića ocenjuje kao čoveka koji zna sve, i to nesebično deli.

Vučić se zahvalio Gutoviću na ovim sabranim delima koja su od velikog nacionalnog interesa i istakao da ove knjige treba da budu u lektiri, u svim domovima.

Predsednik je kazao da je teško danas pronaći ugao u kojem ćete da čuvate zemlju, a da se ne zamerite srcima našeg naroda.

– Veoma sam zabrinut za ishod neke nove Staljingradske bitke, ako do nje dođe. Ostaje pitanje šta ćemo mi sa sobom i hoćemo li uspeti da sačuvamo i levu i desnu obalu Dunava, za naš narod. I sa tim zavetom treba da gledamo u budućnost. Ekmečić je znao šta je potrebno za srpsko srce i srpsku dušu, ali se uvek setio i šta je potrebno srpskoj glavi.

Vučić je istakao da ga je, bez obzira na sve sumnje i kakve odluke da budu donesene, strah onoga što je pred Srbijom, sada više nego ikada.

Gutović je predsedniku Vučići poklonio komplet Sabranih dela Milorada Ekmečića, kao velikom knjigoljupcu, poštovaocu lika i dela Milorada Ekmečića i nekom ko Ekmečića često citira.

O Ekmečićevom delu i radu na promociji su govorili akademik Vasilije Krestić, koji je napisao predgovor za Sabrana dela, akademik Slavenko Terzić, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ i svih izdanja naše kuće, i izdavač Zoran Gutović, direktor „Pravoslavne reči“.

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.