NA KUKURUZIJADI U CRNOJ BARI 16 EKIPA: Neguju stare banatske običaje!Gazda dogovorio posao sa nadničarima

08:52

04.10.2022

Podeli vest:

printscreeen/Mačva.info

CRNA BARA – Manifestacija „Kukuruzijada 2022″ održava se tradicionalno 12 godina u organizaciji Kulturnog društva „Crna Bara“ u Crnoj Bari, selu u opštini Čoka. „Kukuruzijada“ je takmičenje u ručnom branju kukuruza, sečenju njegovih stabljika, kao i u vezivanju snopova, na način kako se to nekada radilo.
Manifestacija je okupila 16 takmičarskih ekipa iz Vojvodine. Domaćini su dočekali goste sa tradicionalnim „nadničarskim“ doručkom, hleb i mast sa crvenom paprikom i lukom. Takmičenje je održano na parceli koju je ustupio meštanin. On je imao ulogu „gazde“ i na početku takmičenja dogovorio je posao sa „nadničarima“ , onako kako su se nekada ugovarali poslovi u polju.

Umešnost takmičarskih ekipa, njihovu brzinu, urednost, čvrstinu i tehniku vezivanja stabljika u snopove, pratio je žiri, koji je ocenjivao i nadničarski doručak. Najuspešnija ekipa bila je „Dužijanca 2“ iz Tavankuta, drugo mesto pripalo je ekipi „Mag“ iz Novog Orahova i treće mesto timu „Dužijanca 1“ iz Subotice. Najbolji doručak pripremila je ekipa iz Sente, drugo mesto u ovom segmentu takmičenja osvojili su „Mokrinčani“ a treće ekipa iz Utrina. Svi učesnici dobili su prigodne poklone: pehare, šolje sa sa odštampanim logoom manifestacije, klip kukuruza. Za najmlađe učesnike bilo je organizovano takmičenje u ubacivanju klipova kukuruza u košare.

Manifestacija se završila zajedničkim ručkom i druženjem uz pesmu. Članice Kulturnog društva „Crna Bara“ pripremile su desert za učesnike, kolače sa „ludajom“.

Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da se očuvaju stari banatski običaji i neguju multikulturalnost, poznavanje, poštovanje i povezivanje različitih manjinskih zajednica. U njoj je učestvovalo 150 takmičara. Manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine, nacionalne zajednice, Opština Čoka, Mesna zajednica i donatori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.