Pancevac Online

Broj 4450 · 19.04.2012.

Izbori 2012

Malo pančevaca na listama za Skupštinu Srbije

Veliki grad, šačica kandidata

Na listama poslaničkih kandidata visoko plasirani samo Petar Jojić (SRS), Jelena Stojić (Pokret radnika i seljaka) i Mile Spirovski (SNS) * Ostali kandidati iz Pančeva na niskim pozicijama

Kliknite za veci prikaz
P. Jojić
Kliknite za veci prikaz
P. Patić

Među 3.309 kandidata za poslanike u Skupštini Srbije, koliko ih ima na dvanaest dosad potvrđenih stranačkih lista, samo je dvadeset jedan iz Pančeva. Sudeći po njihovim rednim brojevima i pozicijama stranačke centrale, ne računa se mnogo na poslanike iz našeg grada, tako da se opravdano nameće pitanje koliko će predstavnika Pančevo imati u skupštinskim klupama posle izbora.

Jedini izuzetak je poslanik Srpske radikalne stranke Petar Jojić. U periodu od 1996. do 2000. godine on je bio poslanik radikala u Skupštini Jugoslavije, a od 2000. godine i u Skupštini Srbije. Na listi kandidata SRS-a za izbore koji će biti održani 6. maja on je na osmom mestu, rame uz rame sa stranačkim prvacima Aleksandrom Krasićem, Dejanom Mirovićem, Vjericom Radetom i Nemanjom Šarovićem, što govori u prilog tome da je stranka koju predstavlja još uvek zadovoljna njegovim dosadašnjim angažovanjem i načinom na koji je predstavlja.

Dobrim plasmanom na kandidatskoj listi može da se pohvali i naša sugrađanka Jelena Stojić, diplomirani filolog, članica Pokreta radnika i seljaka Zorana Dragišića. Ona je pod rednim brojem devet.

Miković bolji od vaterpoliste Šapića

Drugi poslanik u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije iz Pančeva – Srđan Miković, član Poslaničkog kluba DS-a, na kandidatskoj listi za ovogodišnje izbore zauzima 67.

mesto. Zanimljivo je da je bolje plasiran od medijski više eksponiranih stranačakih kolega, poput bivšeg „otporaša” Srđana Milivojevića, vaterpoliste Aleksandra Šapića i glumca Branka Cvejića. Pored Mikovića, na kandidatskoj listi demokrata iz našeg grada je i doktorka Sofija Vjetrov, koja je na 138. mestu.

Na listi Ujedinjenih regiona Srbije mogu se naći samo dva kandidata iz Pančeva. To su Aleksandar Farkaš, direktor pančevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, koji se nalazi na 78. mestu, i Suzana Jovanović, socijalna radnica u Centru za socijalni rad, koja je na 178. mestu.

LDP ceni Pančevce

Najviše kandidata iz Pančeva nalazi se na listi Liberalno-demokratske partije.

To su Luminica Avramesku (31), Ljiljana Autišer (123), Mirjana Balog Kormanjoš (157), Vladimir Šarac (199) i Milenko Krajnović (218).

Rukovodstvo Srpske napredne stranke opredelilo se samo za jednog kandidata iz Pančeva. U pitanju je sadašnji poverenik Gradskog odbora te stranke Željko Sušec, koji je na listi naprednjaka pod rednim brojem 77.

Mnogo veće šanse za ulazak u Skupštinu Srbije ima profesor Mile Spirovski iz Jabuke, koji je na 26. mestu.

Stranka Vojislava Koštunice odlučila je da njeni kandidati iz Pančeva budu Nada Čikoš (48), Tigran Kiš (56) i Miladin Šakić (187), dok su se Dačićevi socijalisti opredelili za studentkinje iz Kačareva Vanju Drču (188) i Branislavu Bogdanović (184).

Na listi Pokreta „Dveri” može se videti čak četvoro kandidata iz Pančeva. To su Slobodan Dimović (22), Violeta Blaga (48), Dejan Stojiljković (85) i Kosta Carina (133). Kandidati Saveza vojvođanskih Mađara iz Pančeva su Ana Bisak (103), Mikloš Ambruš (143) i Veronika Kerekeš Stojanovski (175).