Pancevac Online

Broj 4436 · 12.01.2012.

Dečja strana

Savremeni stvaraoci za najmlađe

Šoumen iz najslađeg sela

Kliknite za veci prikaz

Mnoge generacije odrastale su uz Zmaja, Desanku Maksimović, Duška Radovića, Miku Antića... Putem koji su ovi velikani trasirali s manje ili više uspeha kreće se veliki broj autora. Kako bismo najmlađima približili stvaralaštvo pesnika koji nisu previše poznati široj javnosti, a to svakako zaslužuju, na „Dečjoj strani” ćemo ih predstaviti s kratkom biografijom i sa po jednom pesmom.

Tode Nikoletić

Jedan od najpopularnijih stvaraoca za najmlađe rođen je 1959. godine u Ubaviću Brdu kod Mrkonjić Grada. Od ranog detinjstva živi u Crvenki. Objavio je dvadesetak knjiga za decu (poezija i pozorišni komadi).

Mališanima su posebno omiljene njegove šaljive pesme, pa ih rado izvode na smotrama recitatora. Takođe, inspirisao je mnoge kompozitore za najmlađe, tako da se na muzičkim festivalima pevaju i Nikoletićevi stihovi.

Podjednako je uspešan i u pisanju drama.

Gotovo da u zemlji nema pozorišta za decu koje nije izvodilo komad iz njegovog stvaralačkog opusa. Kao prijatelj i saradnik „Dečje strane”, često i naše čitaoce obraduje nekim dramskim tekstom.

Pored divnih pesama i drama, Tode je prepoznatljiv i po scenskom nastupu. Šoumen kakav se retko sreće oduševljava najmlađe pri svakom susretu s njima. Organizator je kako književnih festivala, tako i poetskih konkursa za mlade, na kojima se trudi da afirmiše talentovane mališane.

Dobitnik je brojnih nagrada

Mi smo srećna porodica

Tata pije hladno pivce,

mama skida šminku s lica,

sestra škraba farmerice,

mi smo srećna porodica.Deda dimi ko furuna,

baba gata iz šoljica,

soba nam je smeća puna,

mi smo srećna porodica.Sudopera dan-noć puna,

kupatilo ko košnica,

iz jorgana viri vuna,

mi smo srećna porodica.Nema ništa da se krka,

iz kaveza šmugnu ptica,

baš nas briga, nije frka,

mi smo srećna porodica.Miš i mačka skupa predu,

stigle pare dobrog strica,

kupujemo sve na kredu,

mi smo srećna porodica.Život teče kao reka,

uz čar TV sapunica,

biće hleba, biće mleka,

mi smo srećna porodica.