Pancevac Online

Broj 4360 · 30.07.2010.

Aktuelno

Prošlog četvrtka gorela Pivara na Kotežu 2

Uzrok požara još uvek nepoznat

U Pivari na Kotežu 2 prošlog četvrtka, 22. jula, oko 10 sati, izbio je požar. Na sreću, nije bilo povređenih, a Saša Dimitrijević, šef odseka Službe za zaštitu i spasavanje, izjavio je da je vatra izbila zato što se zapalila termoizolacija od mineralne vune na silosima u kojima se nekada, dok je Pivara radila, odvijao proces fermentacije.

Dimitrijević je dodao da je dobro što je požar na vreme primećen i prijavljen, pa materijalna šteta nije velika.

Požar je ugašen već nakon pola sata, ali se na drugom mestu iznenada pojavila vatra pa su vatrogasci tek nakon sat vremena u potpunosti uspostavili kontrolu nad vatrenom stihijom.

Povod za neprijatno podsećanje

Prošlonedeljni požar u Pivari na Kotežu 2 za mnoge je bio neprijatan povod za podsećanje na jedan raniji požar, koji se dogodio 6. aprila 2005, oko 16.35, kada je gotovo u potpunosti izgorela čuvena Vajfertova pivara na Keju Radoja Dakića, izgrađena 1722. godine. Iako su ovaj požar zajednički gasili vatrogasci iz našega grada, okolnih mesta i Beograda, zbog dotrajalosti materijala vatra se izuzetno brzo širila i progutala jedan od spomenika Pančeva, čiji nestanak je sa žaljenjem posmatralo nekoliko stotina naših sugrađana. U ovom požaru je izgorelo i skladište fabrike nameštaja „Dajmond”, koje se nalazilo u sklopu te pivare.

On je rekao da se u poslednje vreme obavlja demontaža objekata u Pivari koji nisu u funkciji i da je požar izbio tokom radova na demontiranju. Prema njegovim rečima, tek nakon uvida u dokumentaciju dobijenu od izvođača radova moći će da se kaže da li je neko odgovoran za požar.

Podsećamo, pančevačka Pivara je zatvorena oktobra 2008. godine, pošto se „Hajneken” udružio sa „Efes pilsenom”, prvobitnim vlasnikom pančevačke Pivare nakon njene privatizacije 2003. godine. Ova dva svetska giganta u proizvodnji piva tada su odlučila da proizvodnju piva „vajfert” presele u zaječarsku Pivaru zato što su, navodno, kapaciteti pivara u Pančevu, Novom Sadu i Zaječaru bili veći od potreba tržišta, a doneta je i odluka da Pivara u Pančevu bude zatvorena. Time je stavljena tačka na tradiciju proizvodnje piva u našem gradu, dugu skoro trista godina.

U početku se spekulisalo da su pravi razlozi za zatvaranje pančevačke Pivare bili nagoveštaji da će ekonomska kriza koja je tada počinjala zahvatiti čitav svet, kao i da „Hajneken” navodno nije hteo da plati našim vlastima izuzetno visoke takse za prečišćavanje vode koja se koristi za proizvodnju piva. Sve u svemu, 120 naših sugrađana i sugrađanki koji su radili u Pivari ostalo je bez posla, a šta je bio pravi razlog za stavljanje katanca na njena vrata, još se tačno ne zna.

M. G.